úterý 9. listopadu 2010

Haloween party


V Kanadě se slaví Haloween 31.října a tento rok to vyšlo na neděli. V USA je to myslím o týden posunuté, i když tím si nejsem tak jistá J. Haloween má původ v keltské kultuře a také je spojen s křesťanským svátkem Všech svatých (All Saints´Day), čili je to něco jako naše dušičky. V dnešní době se ale v USA a Kanadě Haloween pokládá spíše za světský svátek, i když naše kolegyně z práce šla ale stejně ten den do kostela. Podle keltské tradice během Haloweenu mohou do „našeho“ světa vstupovat duchové z „onoho“ světa a nošení strašidelných kostýmů a masek nebo zapálení světélka před prahem domu (např. svíčka ve vydlabané dýni) by je měly odlákat. Tenhle svátek je především oblíben u dětí, kteří v kostýmech různých strašidel nebo převlečeni za různé čarodějnice a Harry Pottery chodí od domu k domu a se slovy „trick or treat“klepou na dveře. Děti řeknou „trick or treat“ a ten kdo jim otevře odpoví buď „trick“, což znamená že děti mají udělat nějaký trik, ale Laura říkala, že většinou stejně žádný neumí, takže ten dotyčný, co jim otvírá většinou řekne „treat“ a nabídne jim sladkosti. Co nás ale asi nejvíc udivilo bylo to, že děti mají prý většinou zakázáno darované sladkosti hned sníst, protože by mohly být otrávené! Že se to prý občas stává, protože lidé jsou všelijací, takže rodiče musí sladkosti svých dítek nejdříve doma sami zkontrolovat, i když taky nevím přesně jakým způsobem to dělají :-). (Jo, prý kontrolují, jestli tam někde nejsou vpichy od jehly.)
My jsme už dlouho dopředu měli od Laury slíbené, že na Haloween vyrazíme někam do města, jak je to tu prý u mládeže zvykem. Mladí se taky převlékají do různých kostýmů, ale od těch dětských se dost liší – u holek je to čím méně oblečení, tím lépe a u kluků zase vedou nejvíce ulítlé kostýmy. Takže si asi umíte představit, jak to tam vypadalo :-). Podium plný holek z E55, kluci převlečený za „Titulní stránku časopisu“, „Ali Gho“, „Barracka Obamu“nebo Kuře a do toho my s Míšou, počestné dívky z Čech, jsme tam byly asi nejvíc oblečený, takže jsme tam moc nezapadaly :-). I když vlastně naše kostýmy byly ještě trošku vylepšené o Lauřiny zapůjčené lodičky a punčochy, protože naše pantofle a tenisky by se prý do klubu nehodily, což jsme teda zpětně uznaly, že opravdu ne :-))
A vlastně jsem ještě neřekla, za co jsme byly převlečené, i když myslím, že většina už to podle fotek bude vědět…Laura byla za pirátku, Míša za bohyni Atenu, i když trochu připomínala hippiesačku a já jsem měla být původně upír, ale ten můj kostým byl moc zahalený, takže jsem nakonec skončila jako drzá čarodějnice s půjčenými šaty!
Ale nevadí, stejně to byl pěkný zážitek a ten večer jsme si užily a to i s tím, že jsme si musely sáhnout trochu hlouběji do kapsy. Nechtělo se nám totiž jezdit v kostýmech autobusem, tak jsme si vzaly taxíka na cestu tam i zpět, a překvapivě, tu není zase o moc dražší než v Pardubicích! Zato vstup do klubu, šatna a nějaký ten drink už je poněkud dražší než u nás. Dosti sociálně jsme si připadaly, když jsme se ptaly barmana, který drink je nejlevnější a pak jsme mu ani nedaly dýško, jak je tu zvykem. Teď už jsme na tom ale po finanční stránce lépe, protože jsme měly v pátek první výplatu, a tak možná zase někam brzy vyrazíme!
Takže shrnuto podtrženo, jsme moc rády, že jsme se dozvěděly a poznaly zase něco nového a možná, že za pár let se takhle bude slavit Haloween i u nás!

2 komentáře:

  1. Jen si tam ten americkej svátek nechte! :P hihi...ale vypadá to z fotek i vyprávění skvěle! Nejvíc mě pobavilo to s tím nejlevnějším drinkem a nenechání díška...jako bych nás viděla tady v Patáči či jiném podniku :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jo, mě zaujalo, že v takové klidné zemi jako je Kanada, napichují dětem bombóny jedem :)

    OdpovědětVymazat